• Vraj takto to bude vyzerať po novom , ale my tak už učíme teraz

          • Ako sme varili bylinkový čaj ...

            V spojenej 1.triede (1.a 3. ročník) sme dnes varili bylinkový čaj. Prvákov čakala v Šlabikári krásna báseň o liečivej rastlinke Podbeľ a tretiaci sa zase učili opisovať pracovnú činnosť. Najskôr sme bylinky spoznávali pomocou obrázkov v power-pointe, potom sme ich ohmatávali, ovoniavali a obzerali v sušenej forme. Každú jednu bylinku sme pridali do veľkého krčahu a neskôr sme bylinky zaliali horúcou vodou. Kým sa bylinky vyluhovali......Prváci sa zdokonaľovali v čítaní a spoznávaní liečivých bylín, bezchybnom prepisovaní názvov ako aj v kreslení byliniek. Tretiaci zatiaľ rozmýšľali a neskôr aj napísali návod, ako uvariť chutný bylinkový čaj. Svoj opis skrášlili kresbou šálky s pariacim sa čajom. Všetkým nám chutilo. A čo bolo iné? Že sme spojili slovenský jazyk s prvoukou a prírodovedou, informatikou a výtvarnou a to všetko alplikovateľné v praxi.

          • Brigáda

          • Ďakujeme lesníkom za ich prácu a pomoc pri vysádzaní hrabov na detskom ihrisku. Spoločnými silami sme to zvládli a veríme, že sme pomohli skrášliť okolie našej obce a budú mať radosť z toho aj obyvatelia.

          • Rómovia recitujú

          • Výlet do Dolného Kubína bol spojený s recitačnou súťažou, ktorá sa konala v Oravskej  knižnici Antona Habovštiaka.

            Odniesli sme si dve 1. miesta :  Kristínka Dávidová

                                                               Dorotka Záslavová

                                             2. miesto :  Vivien Bučková 

                                             3. miesto :  Lukáško Bučko

            Srdečne blahoželáme  a tešíme sa na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať v Košiciach. 

            Boli sme navštíviť aj Oravské múzeum, ktoré patrí medzi najstaršie literárne múzeá na Slovensku a od roku 1983 nesie názov podľa významného slovenského rodáka, básnika, spisovateľa, prekladateľa a právnika, P. O. Hviezdoslava. Sídlom múzea je historická budova Čaplovičovej knižnice v Dolnom Kubíne.

             

             

          • Svetový deň vody

          • Heslom dňa bolo " Daj si vodu  z vodovodu. " 

            Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Témou tohtoročného Svetového dňa vody je Voda za mier. Kvapkou , ktorú sme si vymaľovali sme si uctili všetkých, čo majú malo tejto zázračnej tekutiny. 

          • Čítajme si 2024

          •  Linka detskej istoty organizovala 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu. Doniesli sme si naše obľúbené kreslo a všetci sme sa začítali do príbehu Krtko a dáždnik, dokonca aj naši prváci to zvládli bravúrne a sme na nich hrdí.

          • Medzinárodný týždeň peňazí

          • Počas medzinárodného týždňa peňazí Global Money Week (GMW) od 18. do 24. marca 2024 sme sa pridali k celoslovenskej iniciatíve na zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní, aj na zvýšenie samotnej finančnej gramotnosti detí. Formou kvízu sme si overili vedomosti našich žiakov a nakoniec nakreslili svoje budúce povolanie.

            Viac informácií nájdete na webovej stránke: https://5penazi.sk/pre-skoly/global-money-week/

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • 21. marec je dňom, kedy si pripomíname všetkých, ktorí trpia ochorením Downov syndróm. Aj my sme sa zapojili do Ponožkovej výzvy a prišli sme s každou ponožkou inou. :)

          • Zápis do 1. ročníka

          •  

            Základnej školy Františka Zigmunda Leichta, Harmanec 10, 976 03 Harmanec

             sa bude konať dňa

            9. apríla 2024 v čase od 12.00 do 17.00 hod.

            Na zápis prídu osobne obidvaja rodičia /zákonní zástupcovia

            spolu s dieťaťom.

            Na zápis je potrebné doniesť:

            - preukaz totožnosti rodiča /zákonného zástupcu,

            - rodný list dieťaťa

          • O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu

          • „Zlozvyky detí dokážeme lepšie korigovať rozprávkami, než neustálym napomínaním“. (Jakob Streit)

             

            „Rodičia, nepripravte sa o to najkrajšie v živote vašich detí. Rozprávajte im rozprávky a príbehy. Keď vyrastú, zostane v nich intenzívna, hrejivá spomienka: naši mi často rozprávali rozprávky. Tak môžete vytvoriť veľmi silné generačné puto lásky, omnoho silnejšie než pohodlie, prepych a dostatok, ktoré podľa bežných predstáv vaše deti potrebujú.

            Ďakujeme za krásny umelecký zážitok hercom z Bábkového divadla na Rázcestí. Veľmi pekný  príbeh o chlapcovi, ktorý klamal, o zamrznutých ušiach, zlom škriatkovi  a chutných palacinkách , na ktorých sme si všetci pochutnali. Klamať sa neoplatí, lož ma krátke nohy. Touto rozprávkou sme si mnoho uvedomili a vieme, že hovoriť pravdu je nad zlato.

             

             

          • Deň otvorených dverí

          • Pozývame všetkých budúcich prváčikov z obce a okolia na Deň otvorených dverí dňa 14. marca 2024 o 9,30 hod.. Tešíme sa na Vás!

          • MORENA

          • Toto je tá Morenička , Morena, márnotratná cifernička cifrena. 

            Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias. Koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

            Aj my sme si tento zvyk  v našej obci Harmanec tento rok zaviedli. Za spevu piesni s harmonikou sme našu Moreničku odprevadili k potoku, kde sme jej zaspievali , vyzliekli , podpálili a hodili do potoka. To bolo radosti. Zimu sme vyhnali a leto dúfam priniesli. 

             

          • Veľkonočné fotenie

          • Veľkonočné fotenie Spravili sme si fotoateliér v našej škole. Nachystali našu Morenu, veľkonočné dekorácie a smelo do toho. Pohľadnice sú už hotové, tak nech všetkým spríjemnia tieto sviatky.

          • Hviezdoslavov Kubín 2024

          • Tento rok sa aj v našej škole konal Hviezdoslavov Kubín, ktorý je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese. V roku 2024 sa uskutočnil jubilejný 70. ročník.

            Súťaž Hviezdoslavov Kubín vyhlasuje Národné osvetové centrum (NOCKA) z poverenia MK SR a MŠVVŠ SR.

            Texty spisovateľa Tomáša Janovica nás sprevádzali tento rok a tým sme si uctili jeho pamiatku. Dvoch najlepších sme vybrali na obvodné okresné kolo v 1.kategórii prednese poézie a prózy, ktoré sa konalo  v B. Bystrici.     

             

             Školské kolo:   1. miesto Vivien Bučková prednes prózy 

                                     1. miesto Denis Kiedžuch prednes poézie

                                     2. miesto Dávid Ondrejka prednes poézie

                                     3. miesto Samuel Toráč prednes poézie 

          • Fašiangy

          • Obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti. A dievčatá plaču, že sa nevyskáču. Náš sprievod dedinou bol plný smiechu, hudby, tanca a zábavy. Vytancovali sme každého, koho sme stretli a tiež im zaspievali piesne. Odniesli sme si aj sladkú odmenu. Ďakujeme detičkám zo škôlky a pani učiteľkám, že sa k nám pripojili. Je to pekná tradícia a budeme ju každý rok hrdo prezentovať.

             

          • Karneval

          • Obdobie karnevalov a plesov je v plnom prúde. Nebolo to ani v našej škole ináč. Vyzdobiť sálu, nachystať občerstvenie a nezabudnúť si masky to bolo úlohou a splnilo sa nám to teda perfektne. Traja mafiáni ukoristili deti , ktoré v úlohe rukojemníkov museli zvládnuť predstavenie sa pod paľbou, sútaže a tance. Každému sa ušla odmena a diplom za masku. O rok si to veľmi radi všetci zopakujeme.

          • Polročné vysvedčenie

          • Odovzdávanie vysvedčenia. Prvý pol rok tohto školského roka 2023/2024 máme za sebou. Významným bol hlavne pre našich prvákov , dostali prvé ocenenie ich usilovnej práce. Nech sa nám všetkým darí, aby koncoročné vysvedčenie bolo také, aby sme boli na seba hrdý. Aby naše snaženie a usilovnosť boli ocenené.

             

             

             

          • Všetkovedko

          • Žiaci našej školy sa dňa 28.11.2023 zúčastnili 15. ročníka celoslovenskej súťaže Všetkovedko.

            Medzi 32 076 detí sa tento rok po prvýkrát zapojili aj žiaci prvého ročníka.

            Výsledková listina:

            1. ročník                                                 Rovnako sa umiestnilo na Slovensku detí

            3. miesto – J. Ďurečka                                            2224    

            6. miesto – M. Krpelanová                                      2016

            11. miesto – S. Murgaš                                             931

            2. ročník

            51. miesto – S. Toráč                                                519

            65. miesto – D. Ondrejka                                          420

            3. ročník

            58. miesto – D. Kiedžuch                                          42

            4. ročník

            139. miesto – K. Dávidová                                        18

             

            Všetkým zúčastneným srdečne gratulujeme 

          • Ako sme boli kŕmiť lesnú zver

          • V zimnom období, predovšetkým v čase, keď je na poliach mocná vrstva snehu, sa nemôže divoká zver naplno prehrabať k potrave. Správne zvolené krmivo pomáha zveri prežiť čas nehostinných mesiacov. Soľ je jedna z najdôležitejších položiek, ktorá by u žiadneho krmelca nemala chýbať.  A my sme sa vybrali s našimi lesníkmi kŕmiť zvieratka. Bolo nám veselo a užili sme si to, keďže bolo ešte snehu a  našim prváčikom sme ukázali, ako na to. 

          • Maľovanie na sneh

          • Čarovať so snehom vie len Peribaba, no skúsili sme to aj na našom školskom dvore. Vzali sme si farby štetce,  pohár s vodou a plátno bol sneh. Dokonca sme si najprv vymodelovali útvar  zo snehu a farbami mu dodali nádych umeleckého diela.

          • Vianočná akadémia

          • Potešiť, pohladiť dušu a prežiť atmosféru krásnych sviatkov v našej škole sme si pred Vianocami splnili.