• Druhý deň plaveckého výcviku a výstava bábok vo Vedeckej knižnici

          • Naš plavecký výcvik sa prehupol do druhého dňa a my sme už boli oveľa viac odvážnejší. Po rozcvičke sme spolu všetci opakovali prvky z prvého dňa a pridávali postupne nové. Naučili sa byť dlhšie pod vodou a plávať na chrbáte. Pomocníci nám boli plavecká doska a hadík. Na záver nás  za odmenu čakal tobogan. Z plavárne sme rýchlym tempom vyrazili do Štátnej vedeckej knižnice, kde nás čakala výstava. Bola to obdivuhodná, nevedeli sme sa vynadívať. Spoznali sme rôzne druhy bábok a mohli si ich vyskúšať. Ďakujeme za to čaro, ktoré tam vládlo. Rýchly presun na zastávku a následne obed u nás v jedálni zavŕšil druhý spokojný deň.

          • Plavecký výcvik

          • Byť dobrým plavcom je úspech, a preto sme tento školský rok začali plaveckým výcvikom. Pre nás o to výnimočnejším, lebo sme každý plavecký obohatili  aj iným programom. Každé ráno cestujeme autobusom do Banskej Bystrice a premiestňujeme sa pešo zo zastávky k plavárni na Štiavničkách. Disciplína musí byť!

            Prvý deň bol pre všetkých poučným. Oboznámili sme sa s prostredím, trénerom, zvykmi a dodržiavaním pravidiel. Obliecť plavky, nasadiť čiapky, okuliare a nezabudnúť v šatni uteráky. Po krátkej rozcvičke si nás inštruktor plávania Danko spolu s pani učiteľkami rozdelil na plavcov a neplavcov, na základe našich výkonov vo vode.

            A tak sa začal náš päťdňový výcvik. Ukázať správnu techniku, dýchanie pod vodou a hlavne odstrániť strach z vody. Drkotanie zúbkami a občasné vyplašené pohľady, keď sme si troška logli vodu pri potápaní, nás sprevádzali s úsmevom. Radosť bolo počuť z každého šplechotu či ponoru vo vode. Za odmenu na záver prvého dňa sme boli vyskúšať tobogan a teplý bublinkový bazén. Zvládli sme sušenie vlasov, rýchly presun zo šatne pred budovu plavárne, jedenie a čakalo nás dobrodružstvo, Radvanský jarmok. Nasadili sme červené šiltovky ...

          • Radvanský jarmok

          • ... a veselým krokom sme sa vybrali pozrieť jarmok v Banskej Bystrici. Bol to 364. jarmok venovaný hrebenárstvu. Nestratiť sa v dave a pokochať sa v stánkoch, bola pre nás výzva. Zvládli sme sa celou Dolnou ulicou premiestniť k zmrzline. Ukážky remesiel boli našou zatiaľ nepreskúmanou zaujímavosťou. Prvou zastávkou bol stánok, kde boli výrobky z rohoviny. Jediný hrebenár na Slovensku, ktorý vyrába hrebene z rohov, bol veľmi trpezlivý a ukázal nám svoju prácu. Odpovedal na otázky a dal našim zvedavcom chytiť do rúk materiál, z ktorého tvoril. Ďalšou zastávkou bol stánok obce Priechod -  s ľudovým motívom, ako sme niekedy žili, aké boli naše tradície a zvyky. Šermiarsky stan nás prilákal a dobové kostýmy nás uchvátili. Spravili sme si fotky, vyskúšali, ako sa mlela múka a ochutnali jedlo našich predkov. Zaujalo nás vyrábanie hrnčekov z hliny a obrovská pec. A na záver ...

          • ... a na záver

          • sme si za odmenu išli kúpiť drobnosti na pamiatku, pohojdať sa do parku a krásny deň bol za nami. Náročný, ale dobrodružný.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Ani sme sa nenazdali a prázdninové leto plné zážitkov skončilo a nás čakal, pre niektorých prvýkrát v živote, prvý školský deň. Krásny slnečný pondelok 5.9.2022 sme u nás v Harmanci privítali všetkých žiakov, rodičov, členov rodiny i predstaviteľov obce. Osobitne sme vítali našich prváčikov. Po vypočutí hymny a slovách pani riaditeľky, ktorá nás vítala milým úsmevom, sme nových žiakov pasovali za prvákov. Darčeky od obce a školy - diplom, sladká drobnosť, diár a balón zaviazaný na rúčke zdobili našich drobcov a ich milé tváričky boli plné očakávania. Nakoniec sme ich slávnostne obliekli do prváckych tričiek, na ktorom mal každý prváčik svoje meno a podpis všetkých žiakov, pani učiteliek, pána farára a pani riaditeľky, dokonca aj pani starostky a jej milej kolegyne.

            Vitajte nám naši drobci, budeme vám nápomocní, by ste sa tu dobre mali a nás všetkých radi mali. Veríme, že tento školský rok začal úspešne a budeme robiť všetko preto, aby sme ho aj tak slávnostne a s dobrým pocitom v srdiečku ukončili. Nemôžeme ale opomenúť, že velikánskym darom pre všetkých bola rekonštrukcia celého prízemia školskej budovy. Vďaka preto patrí nášmu zriaďovateľovi, obci Harmanec.