• Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Tento projekt prebiehajúci na celom Slovensku inšpiruje nielen deti, ale aj dospelých k  nezištným činom. Formuje pravé hodnoty dieťaťa a jeho schopnosť vyjadriť obdiv nad obetavosťou a dobrým srdcom iných detí. Aj tento rok sme sa zapojili do hlasovania o tej najkrajší detský čin v rôznych kategóriách. Príbehy sme čítali na hodinách Etickej výchovy a v ŠKD. Pre nás bol najkrajší príbeh o Natálke, ktorá zorganizovala predaj hračiek a príspevok venovala NO Deti s rakovinou. Veríme, že vďaka nášmu hlasovaniu tento príspevok zvíťazí.

          • eTwinning

          • Aj naša škola je od októbra súčasťou medzinárodnej platformy eTwinning. Prostredníctvom nej sa môžeme zapojiť do medzinárodných projektov alebo vytvoriť svoje vlastné. Spolu s našimi žiakmi sme sa stali súčasťou projektu Tešíme sa na Vianoce, v ktorom spolupracujeme so Základnou školou Václava Havla v Poděbradoch http://www.zsvaclavahavla.cz/. Okrem zaujímavých informácií sme si s českými žiakmi posielali vlastnoručne vyrobené vianočné pohľadnice, učili sa nové slovíčka a zdieľali spoločnú radosť z adventného obdobia. Veríme, že nás čaká ešte veľa pekných aktivít s našimi novými kamarátmi zo zahraničia.

          • Ako sme pripravovali bylinkové čaje

          • Keďže jeseň vrcholí a s ňou aj vírusy, rozhodli sme sa s nimi zatočiť... a to pomocou bylinkových čajov. V bylinkách sa nachádza totižto veľmi veľa liečivých látok. Tie nám pomáhajú liečiť rôzne neduhy, napr. nádchu, kašeľ, plný nos, či boľačku na ruke. V prezentácii sme si pozreli rôzne bylinky, čo a kedy sa z nich zbiera a na čo sa používajú. Dozvedeli sme sa, že z byliniek sa vyrábajú rôzne mastičky, tinktúry, gély... aj sme ich ovoňali a niektorými sa aj natreli. To bola vôňa...Dozvedeli sme sa, že jedna liečivá bylinka sa volá skoro ako naša obec, harmanček. Uvarili sme si z neho čajík a aj zo šalvie a repíka. Posledným navareným čajíkom bol čaj z bylinných zmesí. Každý jeden čajík sme ochutnali, porovnali farbu, vôňu...ale najviac nám chutil čaj, ktorý pani učiteľka zmiešala zo všetkých štyroch a osladila medom. To je dobrota. Nás už vírus nezaskočí. Poznáme liek - bylinkový čaj.

            A aby sme nezabudli, ako sa taký čajík chystá, nakreslili sme si čajníky s bylinkovými čajíkmi. A viete prečo aj  sme sa o bylinkách učili? Prezradím...lebo tretiaci sa učia vybrané slová po b a je tam aj slovo bylina...

        • Halloween, či pamiatka zosnulých......
          • Halloween, či pamiatka zosnulých......

          • V dnešnej dobe deti poznajú viac Halloween ako tradičný sviatok - Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Rozdiel medzi kelstkým ľudovým sviatkom a tradičným kresťanským sviatkom sme si aj my v škole vysvetlili a čo to sa o oboch poučili. Na vlastivede či etickej výchove sme si povedali, prečo Sviatok všetkých svätých tradične slávime na Slovensku. O Halloween-e sme si povedali zase na anglickom jazyku. Veď tento sviatok sa oslavuje 31.októbra predovšetkým v anglosaských krajinách ako sú napr. USA, Veľká Británia, či ostatné anglicky hovoriace krajiny. Vypracovali sme si pracovné listy, vylúštili krížovky, porozprávali o rodine, zistili, či je v našej obci pochovaná významná osobnosť a tiež sme zistili, že už v minulosti si naši predkovia v období pred Dušičkami vyrezávali tekvice, ktorým sa hovorilo svetlonosy. Na angličtine sme sa naučili novú slovnú zásobu, vypočuli pesničku a zhotovili knižku o Halloween-e.

          • Uvítanie do života

          • Narodenie bábätka je nádherná udalosť a teší  sa z toho celá rodina a priatelia. U nás v našej malebnej obci Harmanec sa raz za rok uskutoční Uvítanie do života a my sme mali tú česť byť pri tejto slávnosti. Nacvičili sme program, kde sme zaspievali uspávanku a zarecitovali básne. Slávnosť to bola veľkolepá a príprava na ňu bola, ako sa patrí.  Učesať všetky naše  krásne slečny a nalíčiť líčka, nech je to dokonalé, bol zážitok z oboch strán. Skúška krojov bola niekoľko dní dopredu, nachystať, aby bolo všetko tak, ako má byť. A aby ľudový a umelecký dojem mali nielen žiaci našej školy, ale aj ľudia na slávnosti.V srdiečku všetkych nás hrial pocit šťastia a spokojnosti. Neodradilo nás ani upršané počasie. Dali sme si na hlávky upravené dáždniky a kráčali s harmonikou na pleci. Naša fotogaléria sa rozšírila o kopec fotiek v krojoch a príprav na vystúpenie. Veríme, že budeme môcť aj v budúcnosti takto spríjemniť podujatia svojím spevom a tancom.

          • Čo deň.....my sme mali týždeň jablka

          • V týždni od 18. do 22. októbra naša škola žila jablkami. Jablká chodili s nami do školy, počítali sme ich na matematike, dopĺňali sme do nich ypsilony, vyfarbovali sme ich , odtláčali na strom či zbierali informácie o rôznych odrodách.

            Ale čo bolo najsuper, bolo to, že sme mali každý deň v škole nejakú dobrotu z jabĺčka. Tie nám pripravovali pani učiteľky. Dokonca nás naučili jabĺčka krájať, čistiť, odšťavovať i sušiť.

            V pondelok sme si očistené jabĺčka posypali škoricovým cukrom, v utorok sme ich mali zase s práškovou čokoládou. V stredu nám pani učiteľka Janka napiekla obrátený jablčník, ktorým sme ponúkli aj seniorov z Jednoty dôchodcov v Harmanci. Vo štvrtok naše brušká potešila detská výživa a v piatok sme si pochutili na vysušených jabĺčkach.

            Okrem iného sme sa dozvedeli, že:

            • jablko je typickým slovenským ovocím,
            • je zdrojom fyzickej, kultúrnej a genetickej pestrosti
            • ...... a že na svete existuje až viac ako 7500 odrôd?
          • Ako sme kúzlili

          • Vyčariť z plodov jesene zvieratká a potvorky občas potrápi hlávku. Ale v našej škole to bolo až umelecky fascinujúce. Boli sme si nazbierať plody lesa v našom lesíku  a poviem Vám, zažili sme tam kadečo. Stretnúť sliepky  v lese bolo veru  zaujímavé, nešmyknúť sa na strmom kopci plnom klzkých kameňov a postaviť domy lesným škriatkom nezažije hocikto. Aj z domu sme si doniesli plody jesene a kúzlenie mohlo začať. Po preskúmaní materiálu a navodenie správnej atmosféry  hudbou sme sa smelo pustili do práce. Občas naši kúzelníci potrebovali poradiť a pomôcť, ale bolo krásne až umelecky zaujímavé sledovať, ako sa menili plody jesene na zvieratká, potvorky a čarovné bytosti. Smiech a dobrá nálada nás sprevádzala celý čas. Veď posúďte sami. Vystavili sme ich na obdiv pre našich rodičov a súrodencov. A veru mali čo obdivovať.

          • Európsky deň jazykov aj na našej škole

          • Tradične každý rok si  v našej škole 26. septembra pripomíname Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť viac ako 800 miliónov Európanov, aby sa učili cudzie jazyky. A to nie len v školách,  ale aj mimo nich. A my sme sa tento rok zamerali na angličtinu a ruštinu. Spoznali sme azbuku, ruskú abecedu. Porovnávali sme jednotlivé písmená, napísali svoje mená v azbuke. Uvarili sme si ruský čaj a keď sme ho osladili a zmiešali s mliekom, zistili sme, že to je čaj s mliekom, nazývaný anglický. Tiež sme si vraveli, že Rusi pijú svoj čaj zo samovarov a Angličania zase pijú čaj o piatej. Vypočuli sme si ruskú pieseň a snažili sme sa ju aj naučiť. Na záver sme si nakreslili čajníky a s chutným keksíkom sme si vypili šálku rusko-anglického čaju.

          • Návšteva knižnice

          • Každoročne si pripomíname na našej škole Október - mesiac úcty k starším. Našu pestrú činnosť sme však tento školský rok obohatili aj návštevou knižnice v  Banskej Bystrice.

            Verejná knižnica Mikuláša Kováča si pre nás pripravila krásny program, ktorý rozvíjal empatiu detí voči starším ľuďom. Tety nám čítali úryvok z príbehu od Ivony Březinovej, Lentilka pre dedka Edka. Okrem čítania príbehu sa nám páčili aj tvorivé aktivity. Vyskúšali sme si ako to je keď nás už nohy dobre neposlúchajú, keď už dobre nevidíme či si nevieme na niečo spomenúť. To preto, aby sme pochopili ako sa cítia naši dedkovia a babičky. Každý žiak si vyrobil papierovú lentilku pre svojho dedka či babku. Z knižnice sme si požičali aj knihy do školy a dostali sme pre všetky deti časopis Vrabček.

          • Divadielko u nás v škole....

          • Škola sa už pomaly rozbehla a my sme sa tešili na ďalšiu akciu.  Opäť ku nám zavítal ujo Pesničkár a predviedol nám znovu veľa kúziel s pesničkami. Pesničky sme si nie len zaspievali, ale sme si ich zahrali aj na hudobných nástrojoch, ako to býva zvykom s ujom Pesničkárom. Tentokrát sme sa s našimi malými kamarátmi z materskej škôlky vytešili z celého predstavenia na školskom ihrisku.

          • Turistika na Vartovku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistika na Vartovku.

            Po letných prázdninách, 3. septembra, plní energie , sme sa vybrali na turistickú vychádzku spojenú s exkurziou na Hvezdárni Vartovka v Banskej Bystrici. Krásne výhľady na mesto nás sprevádzali celou cestou. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o vesmíre a vyskúšali sme si aj obrovský ďalekohľad. Samozrejme sme sa aj patrične občerstvili, aby sme zvládli cestu späť. Zakúpili sme si rôzne zaujímavé predmety o vesmíre, oblohe či hvezdárni. Hoci nás boleli nohy, určite sa na Vartovku ešte vrátime. Možno aj v inom ročnom období a možno aj s rodičmi. Lebo turistika/výlet/exkurzia v jednom, sa nám veľmi páčil.

          • Nový školský rok trochu emotívnejšie......

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nový školský rok trochu emotívnejšie.......

            Prázdniny skončili a žiaci sa opäť spolu s rodičmi stretli s pani učiteľkami na školskom dvore. Presne tam, kde sa pred dvomi mesiacmi lúčili na prázdniny. To ešte netušili, aké zmeny ich v septembri čakajú. V tento slávnostný deň prišla privítať žiakov, rodičov a pedagogických zamestnancov aj pani starostka obce, pani Henrieta Ivanová. Tá oznámila zmenu, ktorá cez prázdniny nastala. A síce, že pani riaditeľka Mgr. Henrieta Kohútová sa rozhodla ukončiť svoju profesijnú kariéru v našej škole a presťahovala sa do iného kúta Slovenska. A preto bola vedením školy poverená PaedDr. Jana Sýkorová. Zmena nastala aj v pozíciách pani učiteliek. Pani učiteľka Mgr. Zuzana Čavojská sa stala triednou učiteľkou a na miesto pani vychovávateľky nastúpila Mgr. Veronika Ondrejková. Zmena nastala tiež v pozícii vyučujúceho náboženskej výchovy. V tomto školskom roku bude náboženstvo vyučovať pán farár, Mgr. Pavol Lojan. Pani starostka sa poďakovala Mgr. Kohútovej za jej dlhoročné pôsobenie na našej škole, zvlášť za jej 18-ročné vedenie školy. Odovzdala jej ďakovný list a obraz, ktorý jej bude pripomínať jej úspešnú pedagogickú kariéru v obci Harmanec. S už bývalou pani riaditeľkou sa rozlúčili aj jej kolegyne vecným darom a krásnou kyticou a tiež žiaci, milými kresbičkami. A potom nastalo privítanie nových žiačikov prváčikov. Samozrejme aj ich rodičov. Privítala ich pani učiteľka Janka, ktorá okrem vedenia školy bude prváčikov učiť čítať, písať, počítať...... Žiaci obdržali Pamätné listy, balóny, sladkosti a drobné pomôcky na vyučovanie. Sladkosti a drobné pomôcky dostali aj ostatní žiaci...veď ako by to bolo. Sme predsa jedna veľká rodina, v ktorej sa spravodlivo delíme. Pani učiteľka Janka tiež poďakovala rodinám, ktoré prispeli 2% do nášho občianskeho združenia HARMECHO. V mene pedagogického kolektívu poďakovala rodičom za prejavenú dôveru a vyslovila sa, že sa pani učiteľky tešia na spoluprácu. Verí, že aj naďalej bude spolupráca s obcou taká úspešná ako doteraz. Rodičia, tak ako aj po iné roky, boli oboznámení s potrebnými pomôckami pre žiakov, resp. ich dovysvetlením. A keďže je situácia stále mimoriadna, po súhlase rodičov, každá rodina obrdžala pre svoje dieťa samotesty. Ich výsledky budú rodičia každý pondelok a štvrtok nahlasovať škole. Školský rok sa začal, tak hor sa do učenia!