• Európsky deň jazykov - Taliansko

          • Dnes to v našej škole žilo Talianskom. Futbal, more, hymna, gondoly, slávne mestá , pizza , za ktorú vďačíme pizzerii Il Porto v Harmanci , ktorá nám ju darovala a talianskymi pesničkami. Naučili sme sa niekoľko pozdravov a základné frázy. Spoznali históriu a jedla, ktoré sú typické pre Apeninsky poloostrov. A nechýbal futbalový fun klub, dresy, hymna juventus a slávne štadióny. Aspoň na chvíľku sme sa preniesli na juh Európy a užili si temperament, ktorý je pre nich charakteristický.

          • Biela pastelka

          • Biela pastelka 2023 je verejná zbierka zapísaná Ministerstvom vnútra SR v registri verejných zbierok.Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Tento deň sme túto verejnú zbierku pripomenuli aj my. Ďakujeme rodičom za ich štedré finančné prispenie. Aj vďaka vám sme sa mohli zapojiť a byť súčasťou tejto akcie. V škole sme si mohli vyskúšať pomocou aktivít, aké to je byť na chvíľku v úplnej tme a spoznať hmatom predmety, či prejsť so zaviazanými očami pomocou spolužiaka určitý úsek chodby, kde boli prekážky. Prečítali sme si príbeh o slepom dievčatku Mimi a jej kamarátke Lize. Vymaľovanie obrázkov nám pomohlo spoznať aj vodiacich psov a následne sme si pozreli dokument o pomoci pre ľudí, ktorí trpia týmto postihnutím. Za odmenu dostal každý z nás bielu pastelku. A vďaka pohľadniciam, ktoré sme dostali a mohli na ne napísať milý odkaz , sme spravili radosť aj našim blízkym. Želáme si, aby všetci na tejto zemi mohli spoznať lásku a farebnosť tohto sveta. Ak už nie svojimi očami, tak očami našich najdrahších.

             

          • Naše aktivity v rámci plaveckého výcviku

          • Thurzov dom

            Jednou z našich zastávok bol aj Thurzov dom, ktorý patrí k významným architektonickým pamiatkam Banskej Bystrice. Je súčasťou hlavného námestia a historického jadra mesta, ktoré bolo v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Expozíciou Tranzithistory sme spoznali minulosť mesta Banská Bystrica, jeho regiónu a kraja. Pomocou permonika a jeho úloh sme hravou formou videli, skúsili a zažili, aké to bolo žiť v minulosti. Okúsiť baníctvo a zistiť, čím sa ľudia živili. Ako žili a pracovali, čo všetko k tomu potrebovali a zaujímavé to bolo porovnať s dnešnými strojmi a spôsobom života. Spoznali sme nerasty, ktoré sa ťažili v regióne a zvukom, ktorý nás sprevádzal sme sa na chvíľu ocitli v bani. Ďakujeme za trpezlivosť našej lektorke.

             

             

            Vedecká knižnica 

            Vo Vedeckej knižnici nás čakala stála expozícia bábok. Usadili sme sa pohodlne na svoje miesta a pozorovali množstvo rôznych druhov bábok, ktoré nám boli predstavené. Odvážlivci si zahrali divadielko a na chvíľu sme sa stali bábkovými hercami. Držať v rukách takú cennosť je vzácne. Ďakujeme

            Knižnica M. Kováča

            Knižnica M. Kováča je pre nás, ako druhá škola. Navštívili sme ju niekoľkokrát a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s tetou Jankou a jej kolegyňami, ktoré majú pre nás vždy pripravený dobrodružný a poučný program. A ako čitatelia sme si mohli po prvý krát požičať knihy a v škole sa už tešíme, keď sa ponoríme do deja kníh, ktoré sme si vybrali.

             

             

            Jarmok

            Každý rok v našom meste Banská Bystrica je tradičný Radvanský jarmok. Tento rok to bolo jeho 365. pokračovanie. Motívom jubilejného jarmoku boli tentoraz kovospracujúce remeslá, a to mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo. Na prechádzke mestom pomedzi stánky sme toho videli veľa, ale našou zastávkou bolo spoznať, ako sa vyrábali zvony a samozrejme si zazvoniť. Našim očiam neuniklo ani dravé vtáctvo. A na záver nás čakala ochutnávka sladkých dobrôt od Eliškinej maminky.

          • Plavecký výcvik

          • Tak ako minulý aj tento školský rok začal v našej škole plaveckým výcvikom. Tešili sme sa naň riadne a aj počasie nám prialo. Prváci okúsili cestovať autobusom, ako školská výprava a na plavárni sa stať zodpovedným žiakom, ktorý vie byť samostatným a hlavne si nezabudnúť svoje veci. Naša inštruktorka Miška nás sprevádzala celým výcvikom. Jej trpezlivosť a rady, ako správne dýchať a používať správnu techniku plávania sme sa snažili vtesnať do hláv. Bolo vidieť, že minuloročný výcvik priniesol ovocie, pomohol prekonať strach z vody a plavecké zručnosti boli viditeľné lepšie. Za odmenu sme si každý deň mohli užiť relaxačný bazén a tobogan. Ten bol pre drobcov odvážnym krokom, ktorý zvládli a na jeho konci vhupli do bazéna. Za preteky v posledný deň, kde sme si zmerali svoje sily a ukázali, akí sme plavci, dostal každí z nás diplom a sladkú odmenu. Plavcom sa stal každí z nás a teraz môžme smelo začať školský rok a plniť naše makovičky vedomosťami.

          • Čestný názov a nový školský rok 2023/2024

          • Tento školský rok začal v Harmanci veľkolepo. Naša škola dostala čestný názov podľa zakladateľa papierni Františka Zigmunda Leichta.

            Papiereň v Harmanci vybudoval v roku 1829 banskobystrický kupec František Zikmund Leicht pôvodne ako fabriku na ručnú výrobu papiera. V polovici 19. storočia patrila k najmodernejším papierenským závodom v Rakúsko-Uhorsku.  Harmanecká dolina bola ideálnym miestom na tento druh podnikania.

            Ďakujeme terajšiemu riaditeľovi Jozefovi Horákovi za jeho milú spoločnosť, že bol súčasťou tohoto dňa a prevzal čestný titul , ktorý mu odovzdala naša pani starostka Henrieta Ivanová.

            Privítali sme naších prváčikov, obliekli sme im trička s podpisom každého žiaka našej školy a spravili si fotografie. Vitajte nám a budťe s nami spokojní a šťastní. Veríme, že tento deň bude v našich spomienkach dlho ak nie navždy. Veď , ako často sa stáva, že škola dostane nové meno.