• Ako sme si stavali hrádze

          • Posledné dni školského roka boli teplé až tropické. Schladiť to bolo prvé, po čom sme túžili. A ako na to? Máme predsa potok. Nabalili sme pitie, deku a celí nadšení sme kráčali dolinou pomedzi stromy k miestu, kde je voda plytká a dosť bezpečná pre nás. Schladili sme sa tam a začali si v skupinkách stavať pomocou kameňov hrádze. Príroda je úchvatná, len treba využiť jej možnosti. Zábava, radosť, smiech aj občas špliechanie, ale v rámci srandy, sme si užili niekoľko dní po sebe. Vrelo všetkým odporúčame. Krásne prázdniny a veľa zážitkov prajeme všetkým.

          • Školská olympiáda

          • Každý rok máme v našej škole olympiádu. Síce sme ju memohli mať dva roky kvôli covidu, tak sme si ju tento rok vychutnali. Bolo síce veľmi teplo, ale naše výkony hovoria za všetko. Na začiatku sme si vypočuli olympijskú hymnu a zapálili oheň. Zložili sľuby a dali sa do boja. Čakali nás disciplíny: beh na 50 m, skok z miesta do diaľky, hod plnou loptou a nakoniec vytrvalostný beh. Osviežili sme sa po každom výkone a s plným nasadením pokračovali. Po ukončení sme si počkali na slávnostné vyhodnotenie a zatlieskali sme si všetci navzájom. Každý z nás si zaslúžil odmenu, samozrejme tí najlepší stáli na stupni víťazov a boli odmenení medailou. Tešíme sa na budúci rok.

          • Dopravná polícia na našej škole.

          • V utorok 28.6.2022 sme u nás privítali Dopravnú políciu. Celý Harmanec spozornel, keď sa zapli sirény a my sme mohli vyskúšať, ako policajti rozprávajú do vysielačky. Posedieť si na policajnej motorke a popozerať všetky nástroje, ktoré sú dôležité pri zásahu. Mali sme aj prednášku, ako sa správať na ceste, kedy je potrebné nosiť prilbu. Ako správne prejsť cez cestu a kráčať po nej, ak sa tam chodník nenachádza. Čo je povinnou súčasťou výbavy pre bicyklovanie. Veru, naučili a zopakovali sme si to poriadne. Hukot sirén bol, ale na nezaplatenie. Dostali sme aj darčeky v podobe pexesa a kalendára. Sľúbili nám, že prídu aj budúci rok a my sme sa im poďakovali za adrenalínový zážitok.

          • Školský výlet

          • Náš školský výlet sa uskutočnil v Harmaneckej jaskyni, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 821 m na severnom svahu vrchu Kotolnica. Pri výstupe od parkoviska sme prekonali  po prístupovom chodníku 1 420 m a výškový rozdiel 260 m. Stúpanie bolo dosť náročné, ale my sme si ho spríjemnili čítaním deviatich informačných tabúľ. Dozvedeli sme sa o rastlinách a živočíchoch, ktoré tu žijú. Celková dĺžka jaskyne je 3123 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 m. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 5,8°C do 6,4°C. My sme však tu rozdielnu teplotu nevnímali, boli sme nadšení prostredím jaskyne. Mohli  sme vidieť rybu, hlavu leva, vianočný stromček, strigu a iné vápencové výtvory. Hádzali sme aj peniažky do jazierka. Zažili tiež úplnú tmu, keď sa vypli svetlá. Zážitkov máme kopec a tešíme sa na ďalší spoločný výlet.

          • Svätojánska noc u nás v škole

          • Niekoľkoročnú tradíciu sme si nenechali ujsť ani tento rok. Čarovná noc je veľmi zaujímavá, pretože okrem opekania, hľadáme poklad, ktorý pre nás ukryli Cenovské víly. Okrem toho máme možnosť prespať v škole, čo je veľká sranda. Triedy sa nám zmenili na spacie izby a my sme sa s radosťou vybrali opekať. Keď sme boli dostatočne najedení a vybláznení hrami, prečítali sme si, aké zvyky a tradície sú spojené s touto nocou. A veru je ich neúrekom - pálenie vatier nad dedinou, zbieranie byliniek, spúšťanie ohnivých kolies, vyhadzovanie zapálených fakieľ a preskakovanie vatry za spevu a tanca. Cestou do školy sme pomocou svetlušiek hľadali ukrytý poklad. To bolo radosti, keď sme ho našli. Unavení, ale s krásnymi zážitkami sme sa poumývali a po prečítaní rozprávky, uložili búvať. Ráno nás čakali výborné raňajky a teplý čaj. Takéto zázračné noci by mohli byť častejšie.

          • Deň otcov

          • Tradícia Dňa otcov vznikla v meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910. Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov, ako bol ten jej. Našim ockom, ocinom, oteckom, či tatinom sme spravili malé prekvapenie. Tretia júnová nedeľa, 19. júna, patrila im. Malým darčekom a pozdravom sme im pripomenuli, akí dôležití sú pre nás. Ďakujeme za Vašu starostlivosť a trpezlivosť pri našej výchove, že ste oporou našim maminkám a strážite si nás, ako poklad.

          • Deň detí

          • Deň detí sme trávili v Harmanci. Hoci nás bolo kvôli ovčím kiahňam trochu menej, neodradilo nás to
            od zábavy. V škole sme mali tvorivé dielne, na ktorých sme vyrábali krásne sošky z modelovacej
            hmoty. Spolu so škôlkarmi sme si potom zaskákali na nafukovacom hrade. Poobede nás čakalo sladké
            prekvapenie. Veľmi sa nám to páčílo.. 

          • Deň matiek

          • Deň matiek je deň, kedy sa vzdáva úcta matkám a materstvu. Je oslavovaný v rôzne dni na mnohých miestach po celom svete, vychádza z rôznych tradícií. Na Slovensku sa Deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. My sme našim maminkám pripravili bohatý program. Tance, piesne a básne sprevádzali naše maminky po celý čas besiedky. Svoj portrét, ktorý im s  láskou naši drobci namaľovali si mohli prezerať počas programu a ich úlohou bolo nájsť sa. Milým kvietkom, ktorý vyrobil každý žiak a bozkom pre maminky sme ukončili program. Ďakujeme Vám naše krásne maminky, že ste nás boli pozrieť a my sme Vám mohli ukázať našu snahu a talent.

          • Deň narcisov

          • Narcis je v mnohých európskych krajinách symbolom boja proti rakovine. Deň narcisov je symbolom nádeje pre život a získava si stále viac sympatizantov. Pripnutím kvietka narcisu vyjadrujeme spolupatričnosť s ľuďmi postihnutými rakovinovým ochorením a úsilie im pomáhať. My sme si to pripomenuli prezentáciou a následne si žiaci vyrobili narcis. Spoločne sme spravili pohľadnicu a napisali odkaz kamarátom, ktorí sú pacientmi na detskej onkológii v Banskej Bystrici.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný našej planéte Zem, ktorý sa každoročne koná 22.apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21. marca a oslavoval príchod jari. Aj u nás v našej škole sme si ho patrične uctili. Pozreli si prezentáciu a spoločne sme našej zemi zarecitovali báseň Tanečnica Zem. Pri pracovnom liste sme si trocha potrápili hlávky a nakoniec sme si našu planétu ozdobili a spravili z nej človiečika. Na hodine výtvarnej výchovy sme si  vymaľovali kamarátov z iných častí zeme a nalepili sme ich spolu okolo nej. Naša Zem si zaslúži, aby sme si ju chránili.

          • Deň otvorených dverí

          • Koniec marca je pre budúcich prvákov vždy veľkým zážitkom. Aj naši škôlkári prišli prvýkrát, ešte pred zápisom, navštíviť priestory školy. Vyskúšali si, aké je to sedieť v školskej lavici, hlásiť sa a byť súčasťou vyučovania. U nás si budúci prváci vyskúšali hudobnú výchovu, na ktorej si zaspievali pieseň My sme malí muzikanti a zahrali si na detských hudobných nástrojoch. Desiatovú prestávku sme využili na malé občerstvenie, čajík a Brumíka. Na výtvarnej výchove si zase vyrobili muzikanta, ktorého si zobrali na pamiatku domov. Počas anglického jazyka sa naučili nové slovíčka. Všetkým sa nám tento deň  páčil. Veríme, že sa čoskoro stretneme na zápise a v septembri už ako veľkí prváci.

          • Svetový deň vody

          • 22. marec je svetový deň vody. Tento deň je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Aj my sme si to v našej škole patrične pripomenuli. Prezentáciou, ako putovali kvapky vody sme si zopakovali a niektorí aj naučili kolobeh vody v prírode. Potom si každý našiel cestíčku v bludisku a v skupinkách vypracovali pracovný list. Nakoniec sme to zakončili vymaľovaním vlastnej kvapky. Pripevnili sme ich na obláčik a pripomínajú nám, aká je dôležitá voda pre nás všetkých a musíme si ju chrániť, aby aj naše budúce generácie mali takúto kvalitnú a pitnú vodu. Veronika Ondrejková

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • V mesiaci marec sme venovali zvýšenú pozornosť predovšetkým knihám a čítaniu, keďže už od roku 1955 je vyhlásený za mesiac knihy. V školskom klube čítali žiaci svojím spolužiakom každý deň z kníh Operácia orech a iné dedkoviny od Andrey Gregušovej, od Ruda Mórica Malý veľký kamarát, od Davida Williamsa Najhoršie deti na svete a Rozprávky od výmyslu sveta od Jozefa Pauloviča. Okrem toho sme na výtvarnej výchove vyrábali obaly na prečítané knihy. Deti sa tešili aj na Týždeň hlasného čítania. Od pondelka 21. marca až do nedele 28. marca sa v každej rodine našich žiakov rozčítala kniha podľa vlastného výberu. Čítať mohli ocino, mamina, súrodenec, starí rodičia a samozrejme naši žiaci. Tí najaktívnejší boli ocenení diplomom. A veruže ich bolo veľmi veľa.

          • Karneval

          • „Čo je tu dnes veľký bál? A či dáky karneval? Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú.“ Takto to vyzeralo aj na karnevale ZŠ v Harmanci. Zaspievali sme si pesničku Fašiangy, Turice a spravili sprievod po škole. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel batman, rytier, mačka, víla, Elza krásna, či ninjovia, aj striga milá. Nechýbala Hermiona, krvavá sestrička, motýľ a či kráľovná. To sa však len naša trieda premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty. Dvorný šašo, Pipi, víla, družička, princezné, bojovník z Marvelu a policajt, po celý čas nás zabávala aj veštica Dorotka. A keď sme už nevládali, prišlo ďalšie a ďalšie prekvapenie v podobe pohostenia a sladkých odmien. Nielen tanec, ale aj súťaže vyčarili na tváričkách detí úsmev. Vysmiati, vytancovaní, unavení, ale nič to. O rok sa opäť tešíme na náš skvelý školský karneval.

          • Klzisko

          • Ako viete, máme tú možnosť, že v zimnom období máme na školskom dvore klzisko. Nelenili sme a s radosťou sme si ho vyskúšali. Radosť, smiech, občas pád na zadok, ale to ku korčuľovaniu patrí... Hlavne odvaha, tá nechýbala nikomu. Postupne sme sa zdokonaľovali a mali sme aj odvážlivcov, čo stáli prvýkrát na korčuliach. Užili sme si to parádne. Zahrali sa naháňačku a ukázali, že korčuľovanie nie je ťažká vec. Stačí len chcieť a ide to. Bolo nám super a veríme, že si to skoro zopakujeme. Veď by to bolo na škodu, nevyužiť to. Ktorá škola sa môže pochváliť vlastným klziskom? Ďakujeme všetkým dospelákom, že sa o klzisko starajú.

          • Ako sme uplietli pavučinu

          • "Sadnite si do kruhu na stoličky a ideme na to", znel povel pani učiteľky. Potrebovali sme klbko vlny a prsty na rukách. Postupne sa klbko dostalo ku každému a ten, kto klbko podával, vyjadril "Čo sa mi na Tebe páči". Občas sme museli potrápiť hlávky, ale postupne sa to tak rozbehlo, že naša pavučina nabrala správny tvar. Pozrieť kamošovi do očí a vyjadriť mu svoj pocit o ňom, je veľmi dôležité. Uvedomovať si správne naformulovať slová a pocity v jednom vlákne pavučiny. Bolo milé sledovať ako deťom žiaria očká, keď si vypočuli na seba dobré veci. Častejšie by sme si mohli vyjadrovať, čo si na druhom vážime. Vnáša to lásku do srdiečok a svet bude o to krajší.

          • Písali sme olympionikom...

          • Olympiáda je už tu. Slávnostný ceremoniál otvoril XXIV. Zimné olympijské hry v čínskom Pekingu. Aj my sme chceli povzbudiť našich športovcov. Tak sme im napísali pekné pozdravy, v ktorých sme im želali hlavne veľa športového šťastia a úspechov vo svojich disciplínach🏆.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Ku krásnej myšlienke obdarovania niekoho neznámeho v čase najkrajších sviatkov roka sa tento rok zapojila aj naša škola. Do dvoch krabíc od topánok sa zmestilo niekoľko dobrôt, sladkých aj slaných, niekoľko hygienických potrieb, teplé ponožky na zahriatie, ale aj krásny srdečný pozdrav od našich detí. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k tejto skvelej myšlienke a my sme mohli obdarovať našich starčekov v Domove dôchodcov Betonika v Priechode.

          • Mikuláš, Mikuláš...

          • Okrem adventného losovania sme v pondelok, 6. decembra, blahoželali v škole k meninám naozajstnému Mikulášovi, nášmu spolužiakovi, Miťkovi. Ale v tento deň nás navštívil aj Mikuláš, ktorý obdarúva všetky dobré deti. Kvôli lockdownu nám poslal balíčky kuriérom. To je ale moderný Mikuláš! Napísal nám list a poprosil pani učiteľky, aby nám rozdali sladké balíčky. My mu za ne veľmi pekne ĎAKUJEME.

          • Očakávaný Advent...

          • Tak ako každý rok na našej škole aj tohtoročný Advent je plný očakávaní. Očakávaní, kto bude vylosovaný v adventnom kalendári. Každý jeden, kto dostane malý balíček sa podelí s kamarátom o sladkú maličkosť, ktorú pripravili pani učiteľky pre všetky deti  a zamestnancov školy.