• Keď srdcia sú štedré ....

          • V závere roka, v čase vianočnom sa nájde veľa ľudí, ktorí podarujú iným, obdarúvajú,  robia ľudí šťastnejšími. Už v priebehu mesiaca december, keď sme sa tuho-mocno  pripravovali na Vianočnú besiedku, sme si veľa rozprávali o dobrých skutkoch. Tak sme to skúsili tento rok aj my. Jedným z našich prvých dobrých počinov obdarovanie zvyšnými učebnicami deti z ukrajinského Užhorodu. Knihy sme odovzdali pani Paeddr. Eve Ďurošovej, PhD, zamestnankyni Ministerstva školstva SR, ktorá pôsobí v tomto meste na slovensko-ukrajinskej škole. Ďalším dobrým činom bolo štedré prispenie do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Nezabudli sme ani na vtáčiky a vyrobili sme im kŕmidlá na zimu a tak oživili náš vyhynutý stromček na školskom dvore.

            Vyvrcholením tejto aktivity bolo obdarovanie detí v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, ktorej sme vďaka štedrosti rodičov a ďalších priateľov školy mohli zakúpiť výtvarné pomôcky v hodnote takmer 152€. Spolu s deťmi, Aničkou Rajtúchovou a Lukáškom Ďurečkom v doprovode pani riaditeľky, PaedDr. Jany Sýkorovej deti potešili aj ďalších. A síce detičky v  Centre pre deti a rodiny, Dome svätej Alžbety - krízovom centre v Banskej Bystrici plyšovými hračkami darovanými rodinou Ďurečkových a seniorov v Komunitnom centre pre seniorov - KOMUCE v Banskej Bystrici, kde sme vďaka sponzorovi, pani Alene Lušpayovej, mohli odovzdať hygienické potreby pre seniorov. Všetkým dobrým a štedrým srdiečkam patrí jedno veľké ĎAKUJEME.

             

            https://www.facebook.com/jana.harmanec.3/

             

             

          • Vianočná besiedka

          • V čase pred Vianocami snáď každý má ešte nejakú drobnosť, dve, čo musí .... A preto sme radi, že aj v tomto hektickom období si našlo veľa rodičov, starých rodičov a priateľov školy čas, a strávili ho s nami na Vianočnej besiedke. Deti vítali hostí vlastnoručne napečenými medovníkmi a po dohovore s Radou rodičov návštevníci prispeli  dobrovoľným vstupným. Svoju šikovnosť deti predviedli krásnym spevom, recitáciou či hraním divadielka. Taktiež odovzdali do každej rodiny vlastnoručne vyrobený vianočný darček. Na záver ich čakala okrem darčekov aj sladká odmena.

          • Ako sme koledovali .....

          • Koledovanie patrí k najstarším ľudovým zvykom v našej bohatej vianočnej histórii. Rozhodli sme sa aj my, že zavediemne tradíciu koledovania v našej obci. Chceli sme potešiť našich občanov, zamestnacov pošty, obchodov, materskej školy, školskej jedálne, obecného úradu či zamestnancov fabriky ako aj len okoloidúcich radostnou koledou, milou zimnou pesničkou či novoročným vinšom. A snáď sa nám to aj podarilo.

          • A opäť na ľade

          • Keďže decembrové noci boli aj mrazivé, mohli sme opäť využiť športové ihrisko ako klzisko. Deti sa tomu veľmi tešia a naozaj sa zlepšujú v korčuľovaní. Tak len verme, že tých mrazivých nocí bude stále viac a viac. Veľká vďaka patrí športovým nadšencom v našej obci, ktorí ľad upravujú.

          • Od Lucie do Vianoc......

          • .......každá noc má svoju moc. Sme radi, že sme sa mohli opäť po dvojročnej prestávke stretnúť s našimi dôchodcami a pripomenúť deťom zvyky a tradície tohto magického dňa.

          • Mikulášku, dobrý strýčku .....

          • ...nezabudol ani tento rok na nás. Priniesol si svojich pomocníkov, anjela aj čerta. Ale čertovi nedovolil nikoho zobrať do pekla. Asi sme poslúchali....... Za bohaté balíčky sme sa poďakovali pesničkou, básničkou či milým vinšom. Sĺúbil, že príde aj o rok. Len musíme byť dobrí.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Po veľmi kladnom ohlase z minulého roku sme opäť napĺňali krabice od topánok niečím sladkým, slaným, voňavým, užitočným, teplým, mäkkým, na zábavu, ale hlavne zo srdca.

            Dve krabice sme naplnili pre Domov seniorov Betonika v Priechode a osem krabíc poputuje zásluhou pani starostky  v obci tým, ktorí to najviac potrebujú.

            Veľká vďaka patrí tým rodičom, ktorí svoje deti doma vypočuli, pochopili a pomohli im prispieť k dobrej veci.

            Ďakujeme.

          • Milé darčeky .....

          • Deti boli milo prekvapené, a my tiež, čo všetko sme sa nachádzalo v balíčku od našich "záložkových"  priateľov z Čiech, z obce Ryžovište. Dozvedeli sme sa veľa o ich obci, obdržali sme veľa krásnych záložiek s kožušinkou kocúra Mikeša, letáčik o rybách, pravítko s futbalistami, omaľovánky, info materiály a knihy o Ryžovišti, ale......hlavne sme dostali krásnu rozprávkovú knihu o Kocúrovi Mikešovi od Josefa Ladu. Už sa tešíme ako budeme od januára lúskať český text a zdokonaľovať sa v tomto, nám veľmi príbuznom, jazyku.

            Od štvrtákov sme dostali aj krásne napísané listy, v ktorých nás pozývajú na návštevu. Ako to spravíme? Či vôbec vycestujeme? Ešte porozmýšľame......Samozrejme, že padol aj návrh zo strany detí o vzájomnej návšteve. Zo všetkých uvádzam jednu myšlienku: "Veď my pôjdeme v máji (květen) do školy v prírode, tak nech idú aj oni s nami a budeme tam celý týždeň spolu". Tento výrok snáď vystihuje to nadšenie, ktoré naše deti "postihlo".

            Neviem, do akej miery by bolo možné uskutočniť niečo také, čo deti navrhujú, ale v každom prípade reálne rozmýšľame o vzájomnej návšteve. Určite niečo vymyslíme.

            Pri čítaní listov naše deti skoro ani nedýchali a keď zaznelo ich meno, že niekto v Ryžovišti má ich záložku, tak sa blažene usmievali. Boli šťastné. 

            Ďalší nápad s možným videohovorom medzi školami sa chystáme uskutočniť čoskoro........

            Za všetky dary veľmi, veľmi, veľmi ďakujeme.

          • Advent

          • Tak ako každý rok v škole v predvianočnom čase zapaľujeme adventné sviece, hovoríme si o ich význame, losujeme milé sladké prekvapenie, o ktoré sa delíme s kamarátmi a  každým dňom sme bližšie k vytúženým Vianociam.

            Adventný čas je aj časom dobrých skutkov. My sme sa dohodli, že vyplníme pre starčekov a starenky krabice od topánok, zakúpime pre deti z onkológie výtvarné potreby, zašleme deťom na Ukrajinu už nami nepoužívané knihy a vyrobíme pre vtáčikov kŕmidlá, príp .búdky.

            Čas vianočný, čas sviatočný ....