• Zeleninkovo

          • V sychravých jesenných dňoch naše zdravie posilňujeme práve zvýšeným prísunom vitamínov.

            V rámci projektu Zdravá výživa sme sa aj my učili, čo a prečo treba konzumovať hlavne v týchto jesenno-zimných dňoch. Pani učiteľky nám zabezpečili veeeeľa zeleninky a veruže sme niektorú aj nepoznali. Tak sme si o jednotlivých druhoch zeleniny rozprávali, potom sme ich spoznávali, čistili, krájali a ochutnávali. Taniere zostali prázdne a naše brušká plné....čo vám budeme vravieť.

            Zeleninku sme nielen konzumovali, ale sme ju "spracovali" aj výtvarne či literárne. Napr.:

            Melón fajný každý deň, dám si v lete na obed.

            Každý je môj hosť, keď papriky je dosť....chutnajte ju pre radosť.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Do česko - slovenského projektu sme sa zapojili po prvýkrát a sme veľmi nadšení. Výsledok našej práce už vycestoval do českej školičky v Ryžovišti, okres Bruntál, do ZŠ a MŠ . Pre českých priateľov sme vyrobili 24 záložiek s motívom Janka Hraška, ako literárneho hrdinu pomáhajúceho milovaným rodičom.
            My zase očakávame kocúra Mikeša a jeho „záložkové“ stvárnenie. Po komunikácii so zriaďovateľom
            sme do balíčka pribalili aj pár publikácií o našej obci Harmanec, Banskej Bystrici i
            Slovensku ako aj knihu rozprávok, kde sa nachádza aj rozprávka o Jankovi Hraškovi.

            Z listu pani metodičky, Mgr. Rozálie Cenigovej, koordinátorky projektu vyberáme:

            Srdečne Vám  ďakujem za výnimočné vyhodnotenie projektu, za krásnu podporu čítania a upevňovania vzťahov s českými kamarátmi. Na Vašu prácu som zvlášť hrdá!

            Zároveň Vám všetkým vrúcne ďakujem za radostné a zmysluplné naplnenie posolstva nášho spoločného projektu a takisto aj za usilovnú a skvelú prácu. Už som Vás zaradila do celoslovenského výberu.

            Vaše cenné informácie využijem aj pri propagovaní výsledkov tohto projektu.

            Tie záložky sú úžasné. Prosím Vás, pochváľte odo mňa Vašich usilovných žiakov i šikovne kolegyne. A, samozrejme, že najväčšia VĎAKA patrí Vám.

             

            Tak nám tuho-mocno držte palce, aby náš Janko Hraško bol úspešný.....

             

            https://nivam.sk/

             

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne

             

            Riaditeľka Základnej školy, Harmanec 10, v Harmanci v súlade so zákonom 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z.

                                                                                            udeľuje

            riaditeľské voľno dňa  18. 11. 2022 (piatok)

            žiakom Základnej školy, Harmanec 10 z  organizačných dôvodov. Z uvedeného dôvodu v tento deň nie je možné zabezpečiť ani prevádzku ŠKD.

             

            Vo vyučovaní sa bude pokračovať 21.11. 2022 (pondelok)

             

             

                                                                                    PaedDr. Jana Sýkorová

                                                                                          riaditeľka školy

          • Milý dar v podobe notebook - ov

          • V októbri sme boli milo prekvapení veľkou zásielkou. Po jej otvorení sa zaradovali nie len deti, ale aj pani učiteľky. A veľmi. Dostali sme totiž 13 notebookov vďaka firme AIB Slovakia z Trnavy. Už ich aj veru využívame na vyučovacích hodinách pri riešení zadaných úloh. ĎAKUJEME!

          • Úcta k starším

          • Posledný októbrový piatok sa v našej obci sa konalo Slávnostné posedenie pre seniorov. K jeho usporiadaniu sme prispeli aj my, krátkym kultúrnym programom, drobnými darčekmi ako aj výzdobou sály. Ľudovými, ale aj modernými piesňami, tancom, básňami i čítaním príbehu o železnici. Posedenie seniorom spríjemnila a úsmev na tvárach vyčarila aj záverečná  scénka o bábuškách. Spoločným spevom piesne Na Kráľovej holi sme naše vystúpenie ukončili. Veríme, že všetci prítomní mali krásny umelecký zážitok.

          • Čistenie studničky

          • Október je mesiac úcty k starším. Máme tradíciu, že si ho s našimi dôchodcami v obci uctíme tak, že im pripravíme krátky program, básničky,  pesničky a vyberieme sa s nimi vyčistiť studničku do Cenovskej doliny. Cestou sa rozprávame, "luftujeme" hlavy a rozhýbeme naše kosti. Pri studničke si nasadíme rukavice, vezmeme náradie a šup do práce. Vyčistíme od lístia, odpadkov a konárov. Hneď máme dobrý pocit, že príroda je krajšia aj našou zásluhou. V škole nás čakal teplý čaj, jablká v župane a napečený koláč od našich starkých. Ako vďaku, že ich máme, sme im vyrobili obraz sovy z opadaného lístia, nech im zdobí stenu a pripomína tento deň. Ďakujeme a tešíme sa na Vás budúci rok. 

          • Týždeň jablka

          • Jablko je veľmi zdravé a chutné ovocie. Obsahuje veľa vitamínov a jeho spracovanie je možné na veľa spôsobov. U nás v škole sme si to počas celého týždňa vyskúšali. Nakrájať a posypať škoricovým cukrom, to bola riadna maškrta. Odšťavovačom odšťaviť a vypiť bola lahoda. Sušené jablká sme si vychutnali koncom týždňa a dokonca sme ich obaľovali v palacinkovom cestíčku. Dali sme ich ochutnať aj našim starkým. Výživa z jabĺčok bola krásna bodka na konci týždňa. Všetky poznatky sme si ešte upevnili pracovnými listami, kresbou a  namaľovaním jablka.

          • Brigáda

          •  Rozhodli sme sa okolie našej školy skrášliť. Vyplieť od buriny, nasadiť nové rastlinky a presadiť stromčeky. Zhostili sme sa toho ako riadni záhradkári. Nanosili sme kamene na skalku, naučili  sa používať rýľ, lopatu, hrable a pozametať okolie školy. Robota nám išla od ruky. Dokonca sme stihli aj pozorovať živočíchy, ktoré sme objavili pri čistení zeminy. Ďakujeme za pomoc pri sadení rastlín a výrobe hmyzieho domčeka  obyvateľom nášho Harmanca. Chceme, aby naša škola vyzerala krásne, aby keď k nám prídu návštevníci bola krásna nie len zvnútra, ale aj jej okolie.