• Uvítanie do života

          • Aj tento rok sme boli súčasťou tejto milej udalosti v našej obci. Tešili sme sa obliecť si kroj a s chuťou sme nacvičili piesne a básne našim novým obyvateľom. Veríme, že sa im tu bude páčiť a za pár rôčkov budú súčasťou škôlky a neskôr školy. Ale to si ešte počkáme.

          • Dopravné ihrisko

          • Ďakujeme ZŠ SNP v Banskej Bystrici, že sme ich mohli navštíviť a vyskúšať si, aké to je byť súčasťou cestnej premávky. Riešiť počas jazdy dopravné značky a pravidlá nie je ľahké a zaradiť sa do správneho pruhu bolo tiež miestami na riadny kolaps. S úsmevom sme to zvládli, ale tiež si uvedomujeme, že to nie je len tak šoférovať a byť dobrým vodičom. Aj ako chodci sme to tiež nemali ľahké, je dôležité sa správne pozrieť a zvážiť, či je vhodné prejsť alebo počkať. Pokiaľ je súčasťou križovatky aj semafor je to oveľa jednoduchšie, ale keďže u nás v našej obci nemáme signalizačné zariadenia, musíme byť opatrnejší. Naši malí vodiči dostali diplom za zvládnutie tohto malého kurzu a tešíme sa nabudúce.

          • Európsky deň jazykov - Taliansko

          • Dnes to v našej škole žilo Talianskom. Futbal, more, hymna, gondoly, slávne mestá , pizza , za ktorú vďačíme pizzerii Il Porto v Harmanci , ktorá nám ju darovala a talianskymi pesničkami. Naučili sme sa niekoľko pozdravov a základné frázy. Spoznali históriu a jedla, ktoré sú typické pre Apeninsky poloostrov. A nechýbal futbalový fun klub, dresy, hymna juventus a slávne štadióny. Aspoň na chvíľku sme sa preniesli na juh Európy a užili si temperament, ktorý je pre nich charakteristický.

          • Biela pastelka

          • Biela pastelka 2023 je verejná zbierka zapísaná Ministerstvom vnútra SR v registri verejných zbierok.Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí. Tento deň sme túto verejnú zbierku pripomenuli aj my. Ďakujeme rodičom za ich štedré finančné prispenie. Aj vďaka vám sme sa mohli zapojiť a byť súčasťou tejto akcie. V škole sme si mohli vyskúšať pomocou aktivít, aké to je byť na chvíľku v úplnej tme a spoznať hmatom predmety, či prejsť so zaviazanými očami pomocou spolužiaka určitý úsek chodby, kde boli prekážky. Prečítali sme si príbeh o slepom dievčatku Mimi a jej kamarátke Lize. Vymaľovanie obrázkov nám pomohlo spoznať aj vodiacich psov a následne sme si pozreli dokument o pomoci pre ľudí, ktorí trpia týmto postihnutím. Za odmenu dostal každý z nás bielu pastelku. A vďaka pohľadniciam, ktoré sme dostali a mohli na ne napísať milý odkaz , sme spravili radosť aj našim blízkym. Želáme si, aby všetci na tejto zemi mohli spoznať lásku a farebnosť tohto sveta. Ak už nie svojimi očami, tak očami našich najdrahších.

             

          • Naše aktivity v rámci plaveckého výcviku

          • Thurzov dom

            Jednou z našich zastávok bol aj Thurzov dom, ktorý patrí k významným architektonickým pamiatkam Banskej Bystrice. Je súčasťou hlavného námestia a historického jadra mesta, ktoré bolo v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Expozíciou Tranzithistory sme spoznali minulosť mesta Banská Bystrica, jeho regiónu a kraja. Pomocou permonika a jeho úloh sme hravou formou videli, skúsili a zažili, aké to bolo žiť v minulosti. Okúsiť baníctvo a zistiť, čím sa ľudia živili. Ako žili a pracovali, čo všetko k tomu potrebovali a zaujímavé to bolo porovnať s dnešnými strojmi a spôsobom života. Spoznali sme nerasty, ktoré sa ťažili v regióne a zvukom, ktorý nás sprevádzal sme sa na chvíľu ocitli v bani. Ďakujeme za trpezlivosť našej lektorke.

             

             

            Vedecká knižnica 

            Vo Vedeckej knižnici nás čakala stála expozícia bábok. Usadili sme sa pohodlne na svoje miesta a pozorovali množstvo rôznych druhov bábok, ktoré nám boli predstavené. Odvážlivci si zahrali divadielko a na chvíľu sme sa stali bábkovými hercami. Držať v rukách takú cennosť je vzácne. Ďakujeme

            Knižnica M. Kováča

            Knižnica M. Kováča je pre nás, ako druhá škola. Navštívili sme ju niekoľkokrát a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s tetou Jankou a jej kolegyňami, ktoré majú pre nás vždy pripravený dobrodružný a poučný program. A ako čitatelia sme si mohli po prvý krát požičať knihy a v škole sa už tešíme, keď sa ponoríme do deja kníh, ktoré sme si vybrali.

             

             

            Jarmok

            Každý rok v našom meste Banská Bystrica je tradičný Radvanský jarmok. Tento rok to bolo jeho 365. pokračovanie. Motívom jubilejného jarmoku boli tentoraz kovospracujúce remeslá, a to mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo. Na prechádzke mestom pomedzi stánky sme toho videli veľa, ale našou zastávkou bolo spoznať, ako sa vyrábali zvony a samozrejme si zazvoniť. Našim očiam neuniklo ani dravé vtáctvo. A na záver nás čakala ochutnávka sladkých dobrôt od Eliškinej maminky.

          • Plavecký výcvik

          • Tak ako minulý aj tento školský rok začal v našej škole plaveckým výcvikom. Tešili sme sa naň riadne a aj počasie nám prialo. Prváci okúsili cestovať autobusom, ako školská výprava a na plavárni sa stať zodpovedným žiakom, ktorý vie byť samostatným a hlavne si nezabudnúť svoje veci. Naša inštruktorka Miška nás sprevádzala celým výcvikom. Jej trpezlivosť a rady, ako správne dýchať a používať správnu techniku plávania sme sa snažili vtesnať do hláv. Bolo vidieť, že minuloročný výcvik priniesol ovocie, pomohol prekonať strach z vody a plavecké zručnosti boli viditeľné lepšie. Za odmenu sme si každý deň mohli užiť relaxačný bazén a tobogan. Ten bol pre drobcov odvážnym krokom, ktorý zvládli a na jeho konci vhupli do bazéna. Za preteky v posledný deň, kde sme si zmerali svoje sily a ukázali, akí sme plavci, dostal každí z nás diplom a sladkú odmenu. Plavcom sa stal každí z nás a teraz môžme smelo začať školský rok a plniť naše makovičky vedomosťami.

          • Čestný názov a nový školský rok 2023/2024

          • Tento školský rok začal v Harmanci veľkolepo. Naša škola dostala čestný názov podľa zakladateľa papierni Františka Zigmunda Leichta.

            Papiereň v Harmanci vybudoval v roku 1829 banskobystrický kupec František Zikmund Leicht pôvodne ako fabriku na ručnú výrobu papiera. V polovici 19. storočia patrila k najmodernejším papierenským závodom v Rakúsko-Uhorsku.  Harmanecká dolina bola ideálnym miestom na tento druh podnikania.

            Ďakujeme terajšiemu riaditeľovi Jozefovi Horákovi za jeho milú spoločnosť, že bol súčasťou tohoto dňa a prevzal čestný titul , ktorý mu odovzdala naša pani starostka Henrieta Ivanová.

            Privítali sme naších prváčikov, obliekli sme im trička s podpisom každého žiaka našej školy a spravili si fotografie. Vitajte nám a budťe s nami spokojní a šťastní. Veríme, že tento deň bude v našich spomienkach dlho ak nie navždy. Veď , ako často sa stáva, že škola dostane nové meno.

             

             

          • Netradičné odovzdávanie vysvedčenia

          • Posledný deň v škole, na ten sa teší veľa detí. Ale v našej sme to mali opačne. Netradične a zaujímavo. Stretli sme sa na školskom dvore, kde sme udelili pochvaly, rozdali diplomy za zásluhy a našim štvrtákom sme odovzdali podpísané tričká, zelené stužky a čítala sa čierna kronika. Potom sme sa všetci vybrali na autobus, ktorý nás odviezol k Lesnej správe a odtiaľ sme kráčali k žľabu Rakytovo. Tam sme mali slávnostne odovzdávanie vysvedčení. Predtým sme si vypočuli trúbenie na lesných rohoch a ako poďakovanie sme našim ujom lesníkom nakreslili a napísali milé slová , ktoré sme im odovzdali vo forme knihy. Za ich prácu a ochotu sa nám venovať a pripraviť nám počas celého roka bohatý program. Tak nastala chvíľa, kedy sme dostali naše výsledky  učenia vo forme vysvedčenia. Pod korunami stromov, pri potoku za šumu vetra sme si vypočuli od pani učiteliek výsledky našej práce počas celého roka. Vďační za všetko, čo pre nás robia sme sa vrátili do školy, kde sme sa rozlúčili s našimi štvrtákmi. Každý z nich napísal do kroniky svoje ďakovanie a slávnostne ich pani riaditeľka Janka vyviedla von zo školy. Ale tam to neskončilo. S tablom, kde mali svoje fotky a s naším sprievodom za spevu sme sa prešli dedinou a lúčili sa. A veru ťažko sa nám odchádzalo po tak krásnom dni a verím, že aj školskom roku. Hurá na prázdniny naši školáci a tešíme sa na vás v septembri.

          • Školská olympiáda

          • Tradíciou u nás je mať každý školský rok vlastnú olympiádu. V triede sme si pomocou pracovných listov zopakovali športy zimnej a letnej olympiády a ich  význam. Potom sme sa slávnostne nastúpili a zapálili oheň, pripomenuli sľuby a šli si  zmerať sily v disciplínach. Stať sa na chvíľu ozajstným športovcom. Súťažili sme v behu, skoku do diaľky , preskoku cez švihadlo, v hode plnou guľou, vo vytrvalostnom behu. Po vyhodnotení sme plní očakávania počúvali výsledky a veru padli aj rekordy. Šťastní na stupni víťazov sme si spravili fotografickú pamiatku a tešíme sa na budúci rok, či sa opäť niekomu podarí lepší výsledok.

          • Deň otcov

          • Nielen deň matiek, ale aj deň otcov sme si pripomenuli u nás v škole. Nebola to besiedka, ale poriadna chlapská robota. Dievčatá s pani učiteľkami nachystali pohostenie a otcovia nám pomohli opravit a skrášliť okolie školy. Upraviť hmyzi domček, vyčistiť okolie školského ihriska a namontovať basketbalový kôš. Všetko sme super zvládli a poriadne nám aj chutilo. Ďakujeme aj vám milí oteckovia, že vás máme a za vašu starostlivosť o nás.

          • " Čítajme si..... "

          • NAD PODUJATÍM PREVZALA ZÁŠTITU 

            PREZIDENTKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY  

            PANI ZUZANA ČAPUTOVÁ

            Tento rok sme sa zapojili do 14. ročníka "Čítajme si..." . Išlo  o čitateľský maratón, kde sme si mohli vybrať knihu a dokonca čítať v cudzom jazyku. Keďže spolupracujeme s českou školou , ktorá nám poslala knihu MIKEŠ v ich jazyku, skúsili sme si to. Troška sme si lámali jazyk, ale zvládli sme to výborne. Do triedy sme si doniesli naše čitateľské kreslo a striedali sme sa v ňom, pohrúžení do českého jazyka. S ťažkými slovami nám pomohla pani učiteľka a dokonca sme sa dozvedeli veľa nových významov. Ďakujeme za maratón a ďalší super zážitok v našej škole v malebnej dedinke Harmanec.

          • Farebný týždeň v škole

          • Ako si spestriť deň v škole? Alebo niekoľko dní za sebou? Dostali sme nápad oživiť to takto. Päť dní za sebou sme sa obliekli do farby, ktorú sme si určili. Bolo super pozorovať, kto sa ako v daný deň obliekol, ako to zladil. A dokonca sme si v rámci prechádzky všímali aj ľudí, ktorí by v ten deň mohli prísť k nám do školy, pretože ich oblečenie ladilo farebne s naším. Tak sa nám to zapáčilo, že sme si sľúbili, že si to zopakujeme aj nabudúce.

          • Oslava MDD a opekačka

          • My sme začali s oslavou MDD trochu skôr ako 1.6.. Ako sme už písali, navštívili sme Bounce parka a McDonald. To bolo super. A super bola aj opekačka na lesnej správe Mestkých lesov Banská Bystrica v Dolnom Harmanci. Po príjemnej prechádzke do doliny Rakytovo, sme si opekali chutné špekáčky. Pani učiteľky nám spolu s Miťkom nachystali chutnú zeleninku a hostina mohla začať. Ako by to bolo, keby sme po takej fajnotke nemali ešte niečo sladké. O to sa postarala pani riaditeľka, ktorá nám napiekla ceký pekáč výborného ovocného koláča. A samozrejme nesmel chýbať ani náš obľúbený popcorn či škoricové jablká. A taktiež nechýbali ani rôzne hry a náš obľúbený futbal.

            Táto oslava dňa detí bola o to krásnejšia, že ju celú s nami absolvovalo päť dievčat z krízového centra pre rodiny, z Domu svätej Alžbety v Banskej Bystrici. Dostali od nás drobný darček - sladkosť, plyšové hračky a my, nové priateľstvá. Ďakujeme ing. Jozefovi Jankovi za super nápad ako aj sponzoring. Bolo nám super.

          • Návšteva BOUNCE PARKU a McDonald-u v Banskej Bystrici

          • V rámci osláv MDD sme koncom mája navštívili tento úžasný park, plný športových zábaviek a hier pre nás, pre deti. Vybláznili sme sa tam celé dve hodiny a potom príjemne unavení sme sa boli občerstviť v McDonalde. Tam sme si vybrali každý podľa chuti z detského menu, samozrejme s hračkou. Ďakujeme za krásny darček pani učiteľkám a pani riaditeľke.

          • AIESEC

          • V dňoch 23.-24.5. nás poctiliu návštevou Juan (Matej ) zo Španielska a Sabina z Kazachstanu v rámci projektu Aiesec. Dozvededeli sme sa veľmi veľa o týchto krajinách, robili sme rôzne aktivity, zašportovali sme si

            AIESEC je mládežnícke vodcovské hnutie ........

            Vášnivo nás poháňa jedna vec, mier a naplnenie potenciálu ľudstva.

            Vychovávame mladých lídrov

            Veríme, že mládež je kľúčom k formovaniu lepšej budúcnosti. Prostredníctvom našich skúseností sa snažíme rozvíjať mládežníckych lídrov s nasledujúcimi vlastnosťami:

            Posilnenie iných

            Spojte sa so všetkými druhmi ľudí, aby ste dosiahli cieľ väčší ako vy. Takto môžete posilniť ostatných okolo vás.

            Sebauvedomenie

            Prekračovanie toho, čo poznáte, vám otvára nové svety. Nájdite svoje hodnoty, preskúmajte svoje vášne a uvedomte si viac seba samého.

             

            Orientované na riešenie

            Dobrovoľníctvo v zahraničí nie je jednoduché, ale vďaka prekonávaniu výziev sa to oplatí. Naučíte sa, ako sa orientovať na riešenie.

            Svetový občan

            Keď prispejete a uvidíte svoj vplyv v reálnom čase, ukáže vám, že skutočne môžete zmeniť svet.

             

            Náš príbeh sa začal v roku 1966, keď sme boli súčasťou AIESEC v Československu.

            O 27 rokov neskôr, v roku 1993, bol založený AIESEC na Slovensku.

            Od začiatku nášho príbehu sme neustále pomáhali spoločnosti prostredníctvom našich aktivít a projektov.

            Sme mládežníckou organizáciou a naším poslaním na Slovensku je ponúkať mladým ľuďom príležitosti na osobný a profesionálny rozvoj.

            Robíme to tak, že uľahčujeme medzikultúrne výmenné programy vo forme dobrovoľníckych príležitostí alebo stáží.

          • Besiedka ku Dňu matiek

          •          Mama to je anjel , ktorý žije na zemi. Mama, to je krásna dáma,  vďaka ktorej srdce bije mi. 

            Naším mamám patrí veľká vďaka, pre ich lásku, dobro, pre ich obetu. A tak sme usilovne, ako včielky nacvičovali program. Básne, piesne, divadielko, tance a dokonca aj svetovo známu pieseň od skupiny Queen " Bohemia Rhapsody " Bol to pre nás všetkých veľký deň. Plný smiechu, radosti, ale aj trémy , ktorá k vystúpeniu patrí. Každí z nás napísal  svoje maminke list. A veru pri jeho čítaní to bolo krásne dojemné, vyšli slzy hrdosti a lásky, ktorú mama cíti , keď vidí svoje dieťa vystupovať. Po bohatom programe sme mali posedenie, ktoré sme nachystali. A maminky si mohli pozrieť aj prezentáciu ku dňu matiek , ktorú sme im pripravili  a tiež o našej škole a výletoch. Krásny deň vďaka našej usilovnosti, ktorý nám ostane v srdciach.

          • Škola v prírode

          • Cesta do školy v prírode bola dobrodružná, ako aj celý pobyt. Pre niektorích to znamenalo byť celý týždeň prvykrát bez rodičov a zvládli to bravúrne. Každý deň sme mali budík, raňajky, doobedné vyučovanie, poobede bohatý program, večer vyhodnotenie dňa a večierka. Naše izby museli byť upratané a čisté, kontrolovali sa každý deň, mlčanie pri obede to bola riadna makačka, večerné diskotéky, opekačka, nočná hra v prírode a súťaže. Animátori sa s nami nemaznali, museli sme byť dôslední a dodržiavať pravidlá. Spoznali sme nových kamarátov. Výlet do dediny Ostrý Grúň, kde sme boli pozrieť pamätník, ktorý nesie názov Súsošie matky braniacej dieťa. A čo bolo naj, kúpiť si sladkosť v miestných potravinách. Naučili sme sa názvy stromov a rastlín. Spravili si herbár. Bol to týždeň plný nových vecí a zážitkov.

          • Ovocie do škôl, kvietky pre včielky a plody ovocných kríkov do brušiek detičiek

          • Keďže školskou témou jarných mesiacov je hmyz, robíme aj aktivity, v ktorých vytvárame vhodné podmienky pre včielky, osy, motýle, čmeliaky......a síce, vysádzame ovocné kríky, liečivé bylinky a iné rastliny, aby ich hmyz mohol opeľovať a zároveň, aby boli ich potravou. V rámci prvouky, prírodovedy a v aktivitách školského klubu spoznávame veľké množstvo druhov hmyzu. Našimi favoritmi sú samozrejme včielky, akýkoľvek druh a preto sa zapájame do aktivít, ktoré organizujú rôzne ištitúcie. Jednou z nich je aj výsadba ovocných kríkov v areáli školy. U nás nájdete červené ríbezle. Už sa tešíme na leto a ich sladko-kyslú chuť.

            Tí, ktorým sa nelenilo a nakreslili nádherné obrázky, pani učiteľka Veronika zaslala ich práce a boli ocenení krásnymi ruksakmi.

          • Expedícia Medíkovo

          • Aj my sme sa zapojili do aktivít o včielkach s Lidlom. Na hodinách čítania, prvouky a prírodovedy sme vypracovávali množstvo úloh o včielkach a úľoh. Naučili sme sa, kto tam žije, akú plní úlohu a funkciu a čo všetko blahodárne za svoj život stihne urobiť pre prírodu vrátane nás, ľudí.