• Milý dar v podobe notebook - ov

          • V októbri sme boli milo prekvapení veľkou zásielkou. Po jej otvorení sa zaradovali nie len deti, ale aj pani učiteľky. A veľmi. Dostali sme totiž 13 notebookov vďaka firme AIB Slovakia z Trnavy. Už ich aj veru využívame na vyučovacích hodinách pri riešení zadaných úloh. ĎAKUJEME!

          • Úcta k starším

          • Posledný októbrový piatok sa v našej obci sa konalo Slávnostné posedenie pre seniorov. K jeho usporiadaniu sme prispeli aj my, krátkym kultúrnym programom, drobnými darčekmi ako aj výzdobou sály. Ľudovými, ale aj modernými piesňami, tancom, básňami i čítaním príbehu o železnici. Posedenie seniorom spríjemnila a úsmev na tvárach vyčarila aj záverečná  scénka o bábuškách. Spoločným spevom piesne Na Kráľovej holi sme naše vystúpenie ukončili. Veríme, že všetci prítomní mali krásny umelecký zážitok.

          • Čistenie studničky

          • Október je mesiac úcty k starším. Máme tradíciu, že si ho s našimi dôchodcami v obci uctíme tak, že im pripravíme krátky program, básničky,  pesničky a vyberieme sa s nimi vyčistiť studničku do Cenovskej doliny. Cestou sa rozprávame, "luftujeme" hlavy a rozhýbeme naše kosti. Pri studničke si nasadíme rukavice, vezmeme náradie a šup do práce. Vyčistíme od lístia, odpadkov a konárov. Hneď máme dobrý pocit, že príroda je krajšia aj našou zásluhou. V škole nás čakal teplý čaj, jablká v župane a napečený koláč od našich starkých. Ako vďaku, že ich máme, sme im vyrobili obraz sovy z opadaného lístia, nech im zdobí stenu a pripomína tento deň. Ďakujeme a tešíme sa na Vás budúci rok. 

          • Týždeň jablka

          • Jablko je veľmi zdravé a chutné ovocie. Obsahuje veľa vitamínov a jeho spracovanie je možné na veľa spôsobov. U nás v škole sme si to počas celého týždňa vyskúšali. Nakrájať a posypať škoricovým cukrom, to bola riadna maškrta. Odšťavovačom odšťaviť a vypiť bola lahoda. Sušené jablká sme si vychutnali koncom týždňa a dokonca sme ich obaľovali v palacinkovom cestíčku. Dali sme ich ochutnať aj našim starkým. Výživa z jabĺčok bola krásna bodka na konci týždňa. Všetky poznatky sme si ešte upevnili pracovnými listami, kresbou a  namaľovaním jablka.

          • Brigáda

          •  Rozhodli sme sa okolie našej školy skrášliť. Vyplieť od buriny, nasadiť nové rastlinky a presadiť stromčeky. Zhostili sme sa toho ako riadni záhradkári. Nanosili sme kamene na skalku, naučili  sa používať rýľ, lopatu, hrable a pozametať okolie školy. Robota nám išla od ruky. Dokonca sme stihli aj pozorovať živočíchy, ktoré sme objavili pri čistení zeminy. Ďakujeme za pomoc pri sadení rastlín a výrobe hmyzieho domčeka  obyvateľom nášho Harmanca. Chceme, aby naša škola vyzerala krásne, aby keď k nám prídu návštevníci bola krásna nie len zvnútra, ale aj jej okolie.

          • Uvítanie do života

          • V obci každoročne vítame našich malých občanov aj my, kultúrnym programom. Želáme im šťastný život, veľa zdravíčka a veľa, veľa rodičovskej lásky.

          • Dopravné ihrisko

          • Bola slnečná streda, 5.10., a my sme sa vybrali na Dopravné ihrisko do Banskej Bystrice, na ZŠ Trieda SNP 20. Na prvý pohľad sme vedeli, že bude perfektne. Čakali tam na nás totiž senzačné motokáry. A samozrejme aj dopravné značky a páni učitelia, ktorí boli zároveň aj regulovčíkmi cestnej premávky. Vypomáhali im sa aj semafóry, ale semafóry nevedia rozprávať. A rozprávať veru bolo treba, lebo ....niektorí z nás sme spôsobili svojou jazdou aj nehody. Tak sme museli odovzdať motokáru, to ako keď dospelí prídu o vodičský preukaz, a znovu sme mohli jazdiť, až keď sme chybu napravili. Bolo nám tam úžasne. Zopakovali sme si aj dopravné značky, pripomenuli si ako máme chodiť po chodníkoch a cestách, ale tá jazda....to vám bol zážitok. Ďakujeme pánovi riaditeľovi tejto školy, že dopravné ihrisko vybudoval. Skrátka, perfektné.

          • Planéta Zem

          • September sme ukončili  besedou o krásach slovenskej prírody. V rámci projektu  Naša príroda je našim bohatstvom – Amare veša, amaro barvaľipensme s ujom Jankom sme debatovali o chránených územiach v našom kraji, prečo si prírodu chránime a nepoškodzujeme ju. Zahrali sme si aj hru o prírode a nakreslili pekné obrázky.

          • Tvorivá jeseň

          • Už býva takmer pravidlom, že na jeseň v škole vyrábame rôzne veci z nazbieraných materiálov z lesa ako aj z plodov našich záhrad. Tentokrát sme vyrábali lesných škriatkov. Posúďte sami ....

          • O sliepke, ktorá sa nikdy nevzdala

          • V rámci festivalu BÁBKARSKA BYSTRICA 2022 sme BDnR v Banskej Bystrici navštívili aj my.  Mnohí z nás boli v nádherných priestoroch divadla po prvýkrát. A po prvýkrát sme videli aj divadelné dosky, ktoré znamenajú svet. Naozaj. Lebo na festivale vystupovali divadelné súbory aj z iných krajín či divadiel. No a na pódiu sa nám predstavila sliepka Hilda, ktorá bola ale že úúúúplne super. Nikdy sa nevzdávala, bola mierumilovná, pokojná, odvážna, užitočná, múdra a všeličomu sa rozumela. Milovala štyri kolesá, a tak rada cestovala. Nadovšetko však milovala svoju rodinu ..... veľa sme sa o nej rozprávali aj v škole a v ŠKD sme si ju aj vyrobili. Chceme ju podarovať BDnR ako poďakovanie za úžasné predstavenie. Mimochodom meno Hilda vraj znamená bojovníčka.

          • Cestujeme po Grécku.....

          • 26.september je každoročne Európskym dňom jazykov. My sme tentokrát spoznávali Grécko. Grécky jazyk, kultúru, územie, gréckych bohov .... a kuchyňu. Do školy sme prišli v modro-bielom, farby charakteristické nie len pre grécku zástavu, ale aj grécke domy. Pani učiteľky sa nám predstavili ako grécke bohyne (mimochodom im to veľmi pristalo) a spoločne sme si zatancovali grécky tanec. O gréckych bohoch a bohyniach sme si prečítali z knihy Staré grécke povesti a báje. Daydalos a Ikaros nás veľmi zaujali a nakoniec sme grécke bohyne aj namaľovali. Naučili sme sa kresliť a vyfarbiť grécku zástavu, taktiež grécke pozdravy a základné slová, aby sme sa tam náhodou nestratili. Ako tá Darinka mandarínka, ktorá nakoniec skončila v našich bruškách. Okrem nej sme si pochutnali aj na gréckom šaláte, ktorý sme si s pani učiteľkami pripravili. 

          • Posledný deň plaveckého výcviku a návšteva knižnice M. Kováča

          • Nastal deň "D". Poslednýkrát prezliecť, nezabudnúť uterák, nasadiť čiapku a plavecké okuliare. Riadne sa rozcvičiť a osprchovať. Tešili sme sa, že strach z vody už nie je. Preplávali sme určenú dĺžku viacerými technikami a mali radosť, že sa z nás stali plavci. Sľubujeme, že sa budeme zdokonaľovať a plávanie bude pre nás zábava ako tráviť voľný čas.. Veľké ĎAKUJEME patrí nášmu inštruktorovi Dankovi. Urobil kus skvelej práce. Diplom nám bude pripomínať tento parádny týždeň a sme hrdí, že sme to dali. Ďakujeme za trpezlivosť našim pani učiteľkám, že nám pomáhali (sušenie vlasov dalo občas zabrať)  a všetko sme spolu zvládli.Rýchlym krokom sme sa presunuli tentokrát do knižnice M. Kováča, kde nás čakala už milá pani knihovníčka. Diskutovali sme o rozprávkach a na záver nás čakal knižný kvíz. Naučila nás, ako vyhľadať v knihe vydavateľstvo, rok vydania, prekladateľa a všetky dôležité informácie o knihe. Požičali sme si knihu o Ancijášovi, ktorú si budeme čítať v školskom klube a tešíme sa na jej obsah. Návštevu tejto knižnice si veľmi radi zopakujeme a určite si vyberieme ďalšie dobrodružstvo knižného hrdinu v podobe skvelej knihy. Veď sme sa stali čitateľom tejto úžasnej inštitúcie.

          • Plavecký výcvik 4. deň a výstava hudobých nástrojov

          • Tento deň nás troška ubudlo. Nádcha a kašeľ nás zmohli, ale vytrvalci bojovali. Výcvik sa chýlil ku koncu a naši neplavci sa stávali plavcami, niekto úplne a iní ešte troška potrebovali pomôcku. Potápanie už nerobilo problém skoro nikomu, hlavne, keď sme hľadali obruče pod vodou. Plávanie na chrbáte už bolo bez strachu a radosť v očiach, že je vidieť výsledky, bola na mieste. Aj tento deň sme mali program po absolvovaní plaveckého dňa. Tentokrát nás čakala výstava hudobných nástrojov. Dozvedeli sme sa o pôvode zvoncov, huslí i detských hudobných nástrojov. Mohli sme si ich vyskúšať a vypočuť si ich zvuk. Nadchlo nás, na čo všetko sa využívali a akú hodnotu majú teraz. Ďakujeme za prednášku a zasa sme o niečo múdrejší.

          • Deň tretí

          •  V tento deň sme už boli riadne zohratí. Prezliecť, navliecť plavecké okuliare a čiapky, rozcvička, sprcha a spoločné preopakovanie prvkov išlo ako po masle. Strach z vody už nemal nik, čo bolo vidieť aj  pri nových cvikoch vo vode, a odvahu sme postrehli u každého, kto sa pokúšal o samostatné plávanie . Pochvala od inštruktora bola na mieste. A odmena v podobe toboganu nás tešila.Dnes aj premiestnenie z plavárne do ŠVK bolo skvelé. Tešili sme sa na bábkové divadielko. Usadili sme sa a oboznámili so scenárom. Rozdelili sa úlohy, prečítali sme si dialógy a šup na to. Naší prváci držali statočne plachtu, za ktorou sme boli schovaní a iba naše rúčky, na ktorých boli bábky, sa ukázali divákom. Zahrali sme si rozprávku Snehulienka a sedem trpaslíkov. Poviem vám, bol to zážitok a my sme sa stali hercami. Táto skúsenosť bola jedinečná.

          • Druhý deň plaveckého výcviku a výstava bábok vo Vedeckej knižnici

          • Naš plavecký výcvik sa prehupol do druhého dňa a my sme už boli oveľa viac odvážnejší. Po rozcvičke sme spolu všetci opakovali prvky z prvého dňa a pridávali postupne nové. Naučili sa byť dlhšie pod vodou a plávať na chrbáte. Pomocníci nám boli plavecká doska a hadík. Na záver nás  za odmenu čakal tobogan. Z plavárne sme rýchlym tempom vyrazili do Štátnej vedeckej knižnice, kde nás čakala výstava. Bola to obdivuhodná, nevedeli sme sa vynadívať. Spoznali sme rôzne druhy bábok a mohli si ich vyskúšať. Ďakujeme za to čaro, ktoré tam vládlo. Rýchly presun na zastávku a následne obed u nás v jedálni zavŕšil druhý spokojný deň.

          • Plavecký výcvik

          • Byť dobrým plavcom je úspech, a preto sme tento školský rok začali plaveckým výcvikom. Pre nás o to výnimočnejším, lebo sme každý plavecký obohatili  aj iným programom. Každé ráno cestujeme autobusom do Banskej Bystrice a premiestňujeme sa pešo zo zastávky k plavárni na Štiavničkách. Disciplína musí byť!

            Prvý deň bol pre všetkých poučným. Oboznámili sme sa s prostredím, trénerom, zvykmi a dodržiavaním pravidiel. Obliecť plavky, nasadiť čiapky, okuliare a nezabudnúť v šatni uteráky. Po krátkej rozcvičke si nás inštruktor plávania Danko spolu s pani učiteľkami rozdelil na plavcov a neplavcov, na základe našich výkonov vo vode.

            A tak sa začal náš päťdňový výcvik. Ukázať správnu techniku, dýchanie pod vodou a hlavne odstrániť strach z vody. Drkotanie zúbkami a občasné vyplašené pohľady, keď sme si troška logli vodu pri potápaní, nás sprevádzali s úsmevom. Radosť bolo počuť z každého šplechotu či ponoru vo vode. Za odmenu na záver prvého dňa sme boli vyskúšať tobogan a teplý bublinkový bazén. Zvládli sme sušenie vlasov, rýchly presun zo šatne pred budovu plavárne, jedenie a čakalo nás dobrodružstvo, Radvanský jarmok. Nasadili sme červené šiltovky ...

          • Radvanský jarmok

          • ... a veselým krokom sme sa vybrali pozrieť jarmok v Banskej Bystrici. Bol to 364. jarmok venovaný hrebenárstvu. Nestratiť sa v dave a pokochať sa v stánkoch, bola pre nás výzva. Zvládli sme sa celou Dolnou ulicou premiestniť k zmrzline. Ukážky remesiel boli našou zatiaľ nepreskúmanou zaujímavosťou. Prvou zastávkou bol stánok, kde boli výrobky z rohoviny. Jediný hrebenár na Slovensku, ktorý vyrába hrebene z rohov, bol veľmi trpezlivý a ukázal nám svoju prácu. Odpovedal na otázky a dal našim zvedavcom chytiť do rúk materiál, z ktorého tvoril. Ďalšou zastávkou bol stánok obce Priechod -  s ľudovým motívom, ako sme niekedy žili, aké boli naše tradície a zvyky. Šermiarsky stan nás prilákal a dobové kostýmy nás uchvátili. Spravili sme si fotky, vyskúšali, ako sa mlela múka a ochutnali jedlo našich predkov. Zaujalo nás vyrábanie hrnčekov z hliny a obrovská pec. A na záver ...

          • ... a na záver

          • sme si za odmenu išli kúpiť drobnosti na pamiatku, pohojdať sa do parku a krásny deň bol za nami. Náročný, ale dobrodružný.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • Ani sme sa nenazdali a prázdninové leto plné zážitkov skončilo a nás čakal, pre niektorých prvýkrát v živote, prvý školský deň. Krásny slnečný pondelok 5.9.2022 sme u nás v Harmanci privítali všetkých žiakov, rodičov, členov rodiny i predstaviteľov obce. Osobitne sme vítali našich prváčikov. Po vypočutí hymny a slovách pani riaditeľky, ktorá nás vítala milým úsmevom, sme nových žiakov pasovali za prvákov. Darčeky od obce a školy - diplom, sladká drobnosť, diár a balón zaviazaný na rúčke zdobili našich drobcov a ich milé tváričky boli plné očakávania. Nakoniec sme ich slávnostne obliekli do prváckych tričiek, na ktorom mal každý prváčik svoje meno a podpis všetkých žiakov, pani učiteliek, pána farára a pani riaditeľky, dokonca aj pani starostky a jej milej kolegyne.

            Vitajte nám naši drobci, budeme vám nápomocní, by ste sa tu dobre mali a nás všetkých radi mali. Veríme, že tento školský rok začal úspešne a budeme robiť všetko preto, aby sme ho aj tak slávnostne a s dobrým pocitom v srdiečku ukončili. Nemôžeme ale opomenúť, že velikánskym darom pre všetkých bola rekonštrukcia celého prízemia školskej budovy. Vďaka preto patrí nášmu zriaďovateľovi, obci Harmanec.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

          • Tak rýchlo tento rok ubehol, že sa nám ani veriť nechce, že sme o školský rok starší a verím, že aj múdrejší. Bol plný zážitkov, ktoré si  starostlivo uchováme. Ako býva zvykom, stretli sme sa na školskom dvore a po vypočutí hymny a príhovore našej pani riaditeľky sme sa premiestnili do tried, kde sme si slávnostné prevzali vysvedčenia a popriali si krásne leto. Dostali sme aj lopty od našej pani starostky, za čo veľmi ďakujeme. Čakalo nás ešte lúčenie s našimi štvrtáčkami. Napísali nám list na rozlúčku a poďakovali sa za 4 roky prežité s nami. Aj my im ďakujeme a želáme všetko dobré v novej škole, veľa dobrých spolužiakov a nech sa im darí. Slávnostne ich pani učiteľka Zuzka posledný krát previedla po schodoch a spravili sme si aj fotku na rozlúčku. Zamávali sme školskej bráne a vykročili s úsmevom na prázdniny.